Kalite Politikası

Ürünlerimizin kalitesi ve farklılığı ile sektörümüzde aranan bir firma olarak, yurt içi ve dışında ürünlerimizi etkileyen ulusal ve uluslararası yasal mevzuatlar ve uygulanabilir şartlar doğrultusunda müşteri odaklılık değerimizle müşteri ihtiyaçlarını en doğru şekilde tespit ederek ürünlerimizi üretiriz.

Yüksek kaliteli ürünlerimizi tam zamanında üretir ve yaptığımız işi, ürettiğimiz ürünü önce kendimiz beğenir sonra müşterilerimize sunarız. Asla tutamayacağımız sözler vermeyiz.

Yenilikleri, teknolojik gelişmeleri dünya çapında izler, kendi bünyemizde riskleri, ihtiyaç ve fırsatların belirlenmesi için değerlendirir ve gerekli faaliyetleri hızla yaşama geçirmek için çalışırız.

Her zaman daha iyisini yapabileceğimiz inancı ile, ürettiğimiz ürün ve hizmetin kalitesini sürekli ölçer ve iyileştiririz.

Çalışanlarımızın eğitimi ve katılımı ile sürekli gelişmeyi ve verimliliği sağlarız. Yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımları destekler, çalışanlarımızın teknik ve davranışsal yetkinliklerini arttırmayı ön planda tutarız.

Önce insan ilkemiz doğrultusunda; huzurlu bir çalışma ortamının müşteri ve personel mutluluğunun ilk şartı olduğuna inanır, bunun sürekliliğini sağlamak için kaynakları en ekonomik, en etkin ve en verimli biçimde kullanırız.

15.10.2019 Rev.02

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası

A. AMAÇ ve KAPSAM

Öz Metal Plastik, başta çalışma ortamı olmak üzere toplumsal ölçekte cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadın ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması yönünde somut adımlar atmaktadır. Sağladığı çalışma ortamında eşitliğin ve kapsayıcılığın öncelikli konularından biri haline getirmiş olan Öz Metal Plastik, bu politika ile toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık başta olmak üzere her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir.

Bu politika, Öz Metal Plastik’in cinsiyet eşitliğini gözeten iç ve dış uygulama ile stratejilerine ilişkin sorumluluk ve prensiplerini belirler. Öz Metal Plastik’in tüm çalışanları ve faaliyetlerini kapsar. Anayasanın 10. maddesi ikinci fıkrası ile de kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu, devletin bu eşitliği hayata geçirmekle yükümlü olduğunu ve bu amaçla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak değerlendirilemeyeceğini açıkça hükme bağlamakla toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında devlete pozitif yükümlülükler yüklemiştir.

B. TANIMLAR

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği; erkekler ve kadınların toplumsal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit şekilde katılabilmeleri ve fırsatlara eşit olarak ulaşabilmeleri anlamına gelmektedir. Ekonomik katılım ve karar verme süreçleri de dahil olmak üzere, cinsiyetten bağımsız olarak herkesin kaynaklara ve fırsatlara adil erişim sağlayabilmesidir.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, sürdürülebilir kalkınmanın hızlandırılması ve kapsayıcı ekonomik büyümenin tesisi için özellikle öneme sahip bir unsurdur. Konuya ilişkin olarak, kurum içinde kapasite geliştirilmesi, farkındalığın artırılması Öz Metal Plastik’in öncelikleri arasındadır. Bu kapsamda, içeride ve dışarıda konuya duyarlı fırsatların teşvik edilmesi ile değer yaratılması için odaklı bir politika ile taahhütlerin güçlendirilmesi ve uygulanması hedeflenir.

C. İLKE VE ESASLAR

  1. Öz Metal Plastik çalışma ortamında, faaliyet alanlarında ve tüm operasyonlarında cinsiyet eşitliğini gözetmeyi taahhüt eder ve tüm paydaşları için konuya farkındalık geliştirme fırsatları yaratmayı amaçlar
  2. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunu Genel Müdür önderliğinde ele alınır, farklı disiplinlerde görev alan çalışanların bulunduğu Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından takip edilir.
  3. İşe alım süreçleri, kariyer gelişimi, terfiler, iş-özel yaşam dengesi, ücretlendirme ve yan haklar konularında cinsiyete dayalı hiçbir ayrım gözetmeksizin fırsat eşitliğini sağlar ve “eşit işe eşit ücret” ilkesini benimser.
  4. Çalışanların değerlendirme süreçlerinde, cinsiyetten bağımsız olarak bilgi, beceri, deneyim, performans ve yetkinlik kriterlerini esas alır.
  5. Bu politika ile yerine getirmekle sorumlu olduğu taahhütler kapsamında finansal ve sosyal sermayesini etkin şekilde tahsis edecek şekilde hareket eder. Çalışanlarına yönelik cinsiyete dayalı taciz, şiddet veya zorbalığa dair düşünce ve eylemlere tolerans göstermez; bildirilen, şüphe duyulan veya gözlemlenen her konuyu araştırmayı ve müdahale etmeyi taahhüt eder.
  6. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair kurum ve kuruluşları, özel sektör şirketleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri ve ortaklıklar gerçekleştirmeyi hedefler.
  7. Ulusal ve uluslararası düzeyde cinsiyet eşitliğini savunan inisiyatiflerin ortaya koyduğu bildirgeleri takip eder, amaç ve stratejileriyle uyumlu, etki alanı yüksek ve gelişim fırsatı sunan bildirgelere destekçi olarak iş dünyasında da cinsiyet eşitliği uygulamalarının artması için katkı verir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin dilde başladığının farkında olan Öz Metal Plastik, gündelik dilde ve iletişim materyallerinde ayrımcı ifadelerden uzak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir iletişim yöntemini sahiplenir. Kurum içi ve dışı iletişimde toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun ifade dili kullanımına dikkat eder.
  8. YGG, yönetim seviyesinde ve toplam çalışanlarda kadın çalışan oranına, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında yürüttüğü çalışmalara ve somut olarak yarattığı doğrudan ve dolaylı etkilere yer verir. Bu çıktıların tutarlılığını, sürekliliğini ve gelişimini gözetir.

D. UYGULAMA ESASLARI

İşbu politika, periyodik olarak gözden geçirilerek gerekli görüldüğü durumlarda güncellenir. Politikanın güncellenmesinden Sürdürülebilirlik komitesi sorumludur. İşbu politika, Genel Müdür onayıyla yürürlüğe girmiştir.

EK - Sürdürülebilirlik Komitesinin Görev ve Yetkileri

  1. Sürdürülebilirliğin Öz Metal Plastik şirket yapısına entegre edilmesi için şirketin sürdürülebilirlik stratejisi ve politikalarını hazırlar ve Genel Müdür’ün onayına sunar,
  2. Kurumsal ve finansal sürdürülebilirlik konularını yakından takip ederek, komitede temsil edilen her bir departmanın önemli gündemlerinin, güncel sürdürülebilirlik yaklaşımları ile uyumlu hale getirilmesini değerlendirir,
  3. Genel Müdür tarafından onaylanan sürdürülebilirlik ve çevre stratejisi ve politikalarının hayata geçirilmesi için çalışmalar yapar, Genel Müdür’ün bilgisine sunulmak üzere strateji ve politikalara uygun, taslak sürdürülebilirlik ve çevre amaç ve hedeflerini, aksiyon planlarını ve bağlantılı performans ölçütlerini belirler ve onaylar,
  4. Enerji faaliyetlerinin, onaylanmış sürdürülebilirlik, çevre amaç ve hedeflerine, aksiyon planlarına ve bağlantılı performans ölçütlerine uygun yürütülmesi için gerekli çalışmaları yapar,
  5. Sürdürülebilirlik stratejisi ve politikalarının başta çalışanlar olmak üzere şirket paydaşlarına iletişiminin yapılması sağlar; bu amaçla çalışan ve paydaşlara gerekli olan eğitimleri belirler,
  6. Önemli çevresel etkisi olduğunu belirlediği süreç ve faaliyetlere ilişkin kontrol prosedürlerini hazırlar ve günceller, Üst Yönetim’in onaylarına sunar,
  7. Üst Yönetim’in onaylarına sunulmak üzere sürdürülebilirlik ve çevre ile ilgili acil durumlara ilişkin iletişim uygulamasını belirler,
  8. Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite sorumlularından gelen düzeltici ve önleyici faaliyetlere ilişkin denetim raporlarını inceler, yetki ve sorumluluğu dâhilindeki konuları karara bağlar, Genel Müdür’ün onayını gerektiren konuları, onaya sunar,
  9. Komite, sürdürülebilirlikle ilgili politikaları, yönetim sistemlerini, çalışma esaslarını, ilgili uygulamaları, hedefleri, performans gerçekleşmelerini, en az yılda bir kez olmak üzere periyodik olarak gözden geçirir ve gerekiyor ise değişiklik önerilerini Genel Müdür’ün onayına sunar, nihai karar Genel Müdür’e aittir,
  10. Sürdürülebilirlik konuları ile ilgili olarak Genel Müdür tarafından verilen diğer görev ve yetkilerin gereğini yerine getirir.

Sürdürülebilirlik Komitesinin Yapısı

  1. Komite Genel Müdür’e bağlı olarak çalışır.
  2. Komiteye Genel Müdür başkanlık eder.
  3. Komite; Genel Müdür önderliğinde, Üretim birimi, Satın alma ve İK birimi, Kalite birimi, Muhasebe birimi, Satış birimi ve Tasarım birimi sorumlularından meydana gelir.
  4. Komite gerektiğinde konusunda uzman kişilerin görüşlerinden yararlanır.
  5. Komite, üye sayısının yarıdan bir fazlasının katılımı ile toplanır, çoğunluğu ile karar alır.
  6. Komitenin sekretarya işlemleri Kalite Asistanı tarafından yerine getirilir.
  7. Komite gerekli görüldüğü takdirde diğer ilgili komitelerle entegre olarak çalışır.
  8. Senede en az bir kez olmak üzere gerekli durumlarda toplanır.